Paardrijcap

Een paardrijcap is een belangrijk onderdeel van je uitrusting en outfit. Hoewel een cap natuurlijk niet altijd overal verplicht is, doe je er wel verstandig aan om er een te dragen. Zeker wanneer je in het zadel zit. Een cap is bedoeld om je hoofd te beschermen bij de val van een paard, maar ook tegen een tak tegen je hoofd. De klep van helm beschermt je ogen tegen de zon en houdt de regen uit je gezicht. Een paardrijcap is dus zeker geen overbodige luxe.

Welke cap past bij mij?

Om te zorgen dat je de cap met plezier draagt, zijn er een paar dingen die je mee moet overwegen bij het uitkiezen van de beste paardrijcap. Je draagt de cap voor je eigen veiligheid, kies dus altijd voor een goedgekeurd model. Bij een paardrijhelm die de benodigde goedkeuringen heeft, kun je erop vertrouwen dat deze voldoende bescherming kan bieden op het moment dat het nodig is.

Belangrijk is dat de cap je goed past. Een cap is namelijk te koop in verschillende maten. Het bepalen van de juiste maat is eenvoudig. Met een meetlint meet je de omtrek van je hoofd op ongeveer 2,5 centimeter boven je ogen. Het aantal centimeters is de maat die je nodig hebt.

Let er bij het passen op dat de cap goed aansluit op je hoofd. Een paardrijcap past je goed wanneer deze niet te strak, maar zeker ook niet te los zit. Sommige caps hebben een draaisysteem en passen doe je bij dit soort paardrij caps altijd met de draaiknop helemaal opengedraaid. De cap moet zo strak zitten dat wanneer je je hoofd ondersteboven houdt en het riempje losmaakt, de helm toch gewoon op je hoofd blijven zitten. Natuurlijk moet de cap wel gewoon comfortabel aanvoelen en zeker niet zo strak dat je er hoofdpijn van krijgt. Als er nog enige speling op de helm zit, dan kun je dat oplossen met de draaiknop. Belangrijk is dat je je haar tijdens het passen hetzelfde draagt als je dat normaal ook bij het paardrijden doet.

 

Wanneer koop je een nieuwe paardrijcap?

De meeste fabrikanten raden je aan om iedere 5 jaar een nieuwe cap te kopen. Ook na een val kun je maar beter een nieuwe cap kopen. De buitenkant van de cap kan er namelijk nog netjes uit zien, je weet niet of er beschadigingen aan de binnenkant zijn. Hou de cap altijd schoon en droog, en bewaar hem niet in direct zonlicht en op een goed geventileerde plek. Bij het schoonmaken moet je de instructies van de fabrikant opvolgen.