“Optimaal mentaal presteren”, dé weg naar jouw succes op wedstrijden en trainingen.

Ben jij of ken jij een ruiter of amazone die kampt met o.a. faalangst, negatieve overtuigingen over jezelf en/of je paard, stress, angst, onzekerheid of mentale problemen op wedstrijd en tijdens de trainingen? Lees dan verder! Topsportamazone Barbara Koot helpt je hierin graag verder, zij heeft speciaal voor iedere ruiter of amazone een boek ontwikkeld, waarin zij je graag met deze “problemen” helpt. Vanuit jouw oogpunt, maar ook vanuit die van je paard.

Wie is Barbara Koot?
Sinds mijn zevende rijd ik paard en op mijn tiende ben ik wedstrijden gaan rijden. Aangezien ik geen natuurtalent was, had ik in het begin veel moeite om de dressuur onder de knie te krijgen. Dat dwong me om na te denken over de beste manier om de dingen te verwoorden. Want door wat ik leerde o

nder woorden te brengen, kon ik er een gevoel bij ontwikkelen. Dat heeft me geholpen tijdens mijn topsportcarrière en helpt me bij de training en coaching die ik geef. Mijn leerlingen in Spanje, Amerika en zeker ook in Nederland profiteren ervan dat ik in vrij eenvoudige woorden duidelijk kan maken wat ik bedoel.

De basis van mijn opleiding en aanpak is respect voor het paard en respect voor de ruiter. Mijn persoonlijke gedachte over het trainen is: “een goede trainer past zich aan de leerling en het paard aan.” Want iedereen is anders, reageert anders, heeft andere kwaliteiten en ook een andere manier van leren. Doordat ik reeds tientallen jaren intensief paard rijd en les geef, stel ik in 5 minuten vast waar het probleem ligt en kan ik het oplossen voor ruiter en paard.

Mijn leerlingen vertellen mij nu dat zij veel plezier hebben in de les vanwege mijn handige oplossingen en een flexibele aanpak van de veel voorkomende problemen.

Sinds een aantal jaren gebruik ik de wetenschap als basis voor een betere benadering van het paard in de training. De minst stressvolle manier en dus de meest paardvriendelijke methode is de leertheorie, die zich baseert op hoe een paard leert en denkt.

 

Optimaal mentaal presteren
Ik hoor zo ontzettend vaak dat ruiters tegen het mentale probleem op lopen. Tijdens het trainen, maar vooral ook op wedstrijd. Faalangst, negatieve overtuigingen over jezelf en je paard, stress, angst en onzekerheid… Een bijkomend probleem is dat je paard ook nog eens precies aanvoelt hoe jij in je vel steekt op dat moment. En dat maakt onze prachtige sport soms heel gecompliceerd en confronterend. Want precies die zaken waar jij in het dagelijks leven ook tegenaan loopt, precies die zaken worden uitvergroot tijdens het rijden.

Na een prachtige carrière bij de jeugd met meerdere gouden medailles op Europees niveau en daarna als internationaal Grand Prix ruiter heb ik besloten om mijn winnende formule in een boek op te gaan schrijven. Ik heb alle fouten gemaakt die je kan maken, maar heb ook zelf ervaren hoe het is om angst, stress, perfectionisme en faalangst te hebben. In mijn boek leg ik uit hoe de hersenen werken wanneer je last hebt van angst, spanning en stress. Ook leg ik uit hoe je paard dat ervaart. Het zal een feest van herkenning zijn voor je! En uiteraard leg ik haarfijn uit hoe je mijn winnende methode kunt gebruiken voor jezelf. Het is een persoonlijk en dus voor jou op maat gemaakt mentaal plan.

Velen gingen je al voor! Kijk voor meer info op haar website.  Je kunt dit boek ook shoppen via de website, klik dan op deze link.

Barbara Koot helpt je ook graag in jouw trainingen. Dat is nu zo’n mooie oplossing aan de hand van haar zelf geschreven boek. Schroom niet, en neem zeker contact met haar op indien je hier behoefte aan hebt. Haar motto is niet voor niets “Haal het allerbeste uit jezelf en uit je paard“.

 

Feedbacks en recensies van ruiters en amazones
Ik ontmoette Julliette Ooijevaar [15 jaar] tijdens een avond die georganiseerd werd door het Jeugd stimuleringsplan van Noord Holland. Judith van de Noorda vroeg mij of ik zin had om een presentatie over mental coaching te geven voor de jeugd. Aangezien ik net mijn boek had uitgebracht, was dit een mooie kans voor mij. Die avond was enorm inspirerend voor mij, stuk voor stuk waren de jonge ruiters zeer gemotiveerd om een optimaal mentaal plan voor zichzelf te gaan ontwikkelen aan

de hand van mijn boek. Die avond sprak ik Juliette en haar moeder Jenny uitgebreid en we hadden afgesproken dat ze mij wat zouden laten horen na de eerstvolgende wedstrijd. Juliette was vastgelopen en kon niet goed presteren op wedstrijd, maar wat ik vooral vervelend vond om te horen: Ze was haar plezier een beetje verloren. En toen kreeg ik op 8 mei een heel fijn bericht:

‘’Goedenavond Barbara,

Of ik namens Juul wilde vertellen aan jou dat ze vandaag voor de 2e keer in de L2 is gestart en dat werd beloond met 197 en 202 punten!! Twee keer eerste dus met vier winstpunten naar huis!

Ze heeft een aantal tips gebruikt van jou; naar een punt boven de C gekeken en meer voorwaarts gereden om recht binnen te komen, de proef die ochtend eerst gevisualiseerd in haar hoofd en uit het hoofd geleerd.

Super trotse mama hier…en niet omdat ze eerste is, maar omdat ze voor het eerst weer met een fijn gevoel gereden heeft. En veel meer keek naar wat er GOED ging ipv FOUT. Zo houden zij en haar pony er samen plezier in!

Op 4 juli kreeg ik wederom een goed bericht, ze was op de Almelose dagen super succesvol en mocht finale rijden. Wederom een trotse moeder en een amazone en pony die hadden genoten!

Een paar dagen daarna is Juul zelfs reservekampioen geworden op de Provinciale kampioenschappen! En weer een trotse moeder: Juul rijdt als een van de weinigen zelf los zonder trainer, is steeds zelfverzekerder en geniet er inmiddels MEGA van…

Het laatste bericht dat ik ontving is van 21 augustus:

Juul heeft voor het eerst op de Hippiade gereden en wat was dat weer genieten! Ondanks het feit dat ze als eerste moest starten, is ze 18e geworden. Ze heeft gereden zoals ze wilde rijden en kon de spanning prima handelen. Ze was zooo trots op haar pony dat ze, toen ze de baan verliet, tranen in haar ogen had…. ‘’Dat samen een zijn met haar vriendje, dat is alles wat telt!’’ Aldus moeder Jenny…

Nou Jenny en Juul, ik krijg tranen in mijn ogen van jullie! Heel erg knap gedaan, jij krijgt een mooie toekomst in de sport, Juul!

 

Anna Marie Antonisse is 19 jaar oud en zat van 2018 tot 2022 in het HTC talentenplan. Ze heeft genoeg ambitie en wil graag internationaal gaan rijden bij de jeugd. Dit is haar prachtige verhaal:

Het boek van Barbara kreeg ik van de eigenaren van het paard wat ik voor hen reed. Ik had ze wel eens verteld over de mentale ondersteuning die ik al heb gehad, maar ook over wat ik nog wel eens moeilijk vond. Ik vond het een heel mooi gebaar dat ze het aan mij gaven! Niet wetende dat het me zoveel ging brengen.

Het boek was voor mij echt een eyeopener. Een hele frisse blik op het mentale aspect van de sport en alles wat daarbij komt kijken. Ik werd er heel nieuwsgierig van en besloot om Barbara persoonlijk te benaderen voor wat persoonlijke adviezen. Voor mij werkt het heel erg fijn om met iemand één op één te kunnen sparren over bepaalde dingen. Vaak zijn het dan de kleine dingen die voor mij een mega verschil maken.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik soms wel een beetje het gevoel heb dat er op mentaal vlak niet meer te halen valt. Ik heb al best wel veel mentale training gehad en

ken de methodes van doelen stellen, spanningsbogen, etc. Toch merkte ik dat er nog wel degelijk winst te behalen viel. Toen ik aan het boek van Barbara begon merkte ik direct dat het de juiste snaar raakte. Dit was voor mij echt ‘next level’, iets waar ik naar opzoek was, maar tot op heden nog niet gevonden had. De persoonlijke gesprekken hebben mij heel erg veel gebracht. Ik was echt onder de indruk van Barbara haar instelling en kijk op het leven. Enorm inspirerend vind ik het!

Sinds ik hulp van Barbara heb gehad, ga ik met veel meer plezier op wedstrijd. Niet omdat ik tevreden ben met minder, maar omdat ik me heb leren focussen op het juiste. Ik weet nu dat ik goede scores kan rijden en ik op mezelf kan vertrouwen dat dit lukt als ik de juiste voorbereiding tref. Dat geeft heel erg veel zelfvertrouwen! Iets wat ik nog nooit zo heb gehad in mijn leven als wedstrijdruiter.

Met mijn jonge paard zag ik nog wel echt wat beren op de weg. Met hem kreeg ik een ongeluk vlak voor de corona periode en door de corona konden we 2 jaar niet op wedstrijd. Ik kreeg contact met Barbara op het moment dat de plannen werden gemaakt om hem weer te starten. Hier hebben we samen veel aan gewerkt en met hulp van mijn instructeur heb ik alleen nog maar heel goed gepresteerd met dit paard. Ik heb hem nu twee keer gestart en daar liep hij allemaal scores rond de 70% en werd hij drie keer eerste en één keer tweede. Een kers op de taart, want wat ik het belangrijkste vond is dat ik deze momenten als heel erg plezierig heb ervaren. Ik stond mentaal sterk in mijn schoenen, had de focus op het juiste, waardoor het allemaal lukte zoals gehoopt! Waar ik er eerst echt tegen op kon kijken om met hem op concours te gaan, kan ik nu niet wachten op de volgende!

Er zullen ongetwijfeld wel weer moeilijke periodes komen, maar ik heb nu een goede basis om op terug te vallen. En gelukkig weet ik dat ik Barbara altijd kan bereiken voor hulp! Iets wat onmisbaar is voor mij! Dus bij deze wil ik haar heel erg bedanken voor alles! Op naar nog heel veel meer!

 

De waardering van paardenspullen.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.9/10 gebaseerd op 309 reviews.